Lakásvásárlás: kicsit romos, maradhat?

Ha eladnánk a lakásunkat, jónéhány faktor befolyásolja a sikeres tranzakcióig vezető időszak hosszát. Ugyan akadnak szerencsések, akik viszonylag gyorsan, kevés kellemetlenséggel túl tudnak adni ingatlanjukon, sokan több évig várnak a leendő vevőre. Milyen típusú lakásokat keresünk és mi riaszthat el bennünket a vásárlástól?

Az előbbi kérdésre a legkönnyebb frappáns és pontos választ adni. A lakásokat koruk és állaguk alapján a következő csoportokba oszthatjuk:

  • újépítésű
  • nagyon jó állapotú
  • jó állapotú
  • lakható állapotú
  • felújításra szorul

A vásárlói preferenciákat felmérő statisztikák szerint 2014 augusztusában a tényleges ingatlanpiaci tranzakciók mintegy kétharmada tartozott a jó vagy nagyon jó kategóriába. Összességében a felújításra szoruló ingatlanok aránya 7-9 százalék körül mozgott a jelzett időszakban.

A terület szerinti megoszlást vizsgálva semmi meglepő nem tárulhat szemeink elé: a fővárosban és Nyugat-Magyarországon volt a legalacsonyabb a felújítandó lakások aránya, és itt kelt el a legtöbb új építésű ingatlan is. E tekintetben továbbra is egyértelmű a különbség az ország keleti és nyugati régiója között.

A kiszemelt lakás állapotán túl persze van még néhány olyan tényező, melyek döntően befolyásolják választásunkat. Ha egy ingatlan hosszú évekig nem talál gazdára, többnyire ezek között kell keresni az okát.

Az ár. Szinte le sem kell írni, annyira magától értetődő: sokszor megesik, hogy az eladó által kiötlött vételár nem reális, de ebből többszöri visszajelzésre sem hajlandó engedni. Nagyon lényeges az ingatlan elhelyezkedése is, ha a környék nem megfelelő, akkor még alacsonyabb árak mellett is nehéz lesz vevőt találni. Végül, de nem utolsósorban érdemes megemlíteni, hogy sok esetben tisztázatlan jogi bonyodalmak feszülnek a háttérben, melyek ha kiderülnek, nagyon messzire tudják űzni a potenciális vevőjelölteket.