Lakberendezés lépésről-lépésre

Nem feltétlenül kell profi lakberendező segítségét kérni otthonunk stílusos berendezéséhez. Néhány aranyszabályt betartva és egy kis szervezéssel akár mi magunk is ki tudjuk alakítani úgy a belső enteriőrt, hogy olyan legyen otthonunk, mint a lakberendezési magazinok hasábjain látható darabok.

Lakberendezés első lépéseként érdemes alaposan átgondolni, hogy mely helyiségeket szeretnénk átalakítani vagy berendezni. Online rengeteg inspiráció található, ezért ajánlott különféle weboldalalkat nézegetni a témában. Emellett az is hasznos lehet, ha lakberendezési magazinokat forgatunk, hiszen azokban is láthatunk megkapó ötleteket, dizájnokat. Mielőtt még bármit is átrendeznénk vagy megvásárolnánk, először célszerű készítenünk egy tervrajzot az adott helyiségről méretarányosan. Számításba kell vennünk azt is, hogy vannak-e olyan bútorok, melyeket mindenképp meg akarunk tartani vagy beszereznénk, mert ragaszkodunk hozzá. Minél precízebbek vagyunk, annál nagyobb segítségünkre lehet az elkészült tervrajz. Az inspirálódás során az uralkodó színeket és textúrákat is érdemes átgondolni.

Célszerű két-három uralkodó színt kiválasztani, melyek passzolnak egymáshoz és ezek mentén berendezni az adott helyiséget. Akár egy színpaletta is sokat segíthet a megfelelő színek kiválasztásában. A lakberendezés során nagyon könnyű kizárólag az esztétikát szem előtt tartani, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a szobában élni is fogunk, nem csak gyönyörködünk benne, ezért azt is át kell gondolni, hogy az adott bútor vagy színek mennyire passzolnak az életstílusunkhoz. Például egy apró, sötét szobába nem feltétlenül passzolnak a sötét árnyalatok, mert így optikailag még kisebbnek tűnhet a tér. A konyhában vagy nappaliban úgy kell bútort választani, hogy átgondoljuk hányan tartózkodunk a házban, illetve milyen gyakran várunk vendégeket.