Mekkora teljesítményű kandalló az ideális számunkra?

Noha a fűtésrendszerek kialakításánál a biztonság mellett ma már elsősorban a kényelem kapja a legnagyobb hangsúlyt, a hagyományos megoldások évről évre egyre népszerűbbek. Ennek persze több oka is van, hiszen ezek az alternatívák amellett, hogy hangulatosak, biztosítanak egy alternatív tüzelési módot vész esetére.

Mielőtt azonban egy kandalló beépítése mellett határoznánk, feltétlenül gondoljuk végig azokat a szempontokat, amelyek meghatározóak a számunkra. Nem mindegy ugyanis mekkora helyiséget szeretnénk kifűteni, ahogy az is kardinális kérdés, hol van csonk, amire az egységet rá tudjuk csatlakoztatni. Döntő befolyással bírhat az is, milyen rendszerességgel lesz beüzemelve a kandalló és persze azt is mérlegelnünk kell, vannak-e a háztartásban kisgyermekek, illetve háziállatok. Elsőként tanácsos a szükséges teljesítmény kiszámításával kezdeni. Tudniillik ezt ha túlságosan alábecsüljük, akkor az végül szinte biztosan azt eredményezi, hogy ritkán, vagy soha nem lesz üzemben a kandalló.

Laikusként persze nem tűnik egyszerű mutatványnak a megfelelő érték kiszámítása, ám ez a folyamat közel sem olyan bonyolult, mint amilyennek ránézésre tűnik. Minden kandalló esetében feltűnteti ugyanis a gyártó a teljesítményt, kilowatt formában. Egy kW energiával nagyjából 5 négyzetméter alapterület fűthető ki eredményesen, bár tartsuk szem előtt, miszerint ezen az értéken a szokásostól jelentősen eltérő belmagasság azért módosíthat. Ennek tükrében már könnyű elvégezni a kalkulációt, persze vegyük figyelembe a nyílászárók, valamint az ingatlan szigetelésének állapotát is. Amennyiben teljesen biztosra szeretnénk menni, kérjük ki specialista útmutatását a döntésünk meghozatalához. Ez már csak azért is ajánlott, mert a kandalló beüzemelését minden esetben szakembernek kell elvégeznie.