Milyen információs és elektronikus szolgáltatásokra van szüksége egy harmadik generációs egyetemnek?

2009-ben a Szegedi Tudományegyetem fejlesztési igazgatója Dr. Majó Zoltán az ETR (Elektronikus Tanulmányi Rendszer) konferencián előadást tartott az Információs és elektronikus szolgáltatások egy harmadik generációs egyetemi modellhez: a coop-perencián innen és túl címmel.

Dr. Majó Zoltán előadásában kitért egy harmadik generációs egyetem elektronikus szolgáltatásainak céljaira, az oktatás és kutatás, valamint ezen tudások megszerzésének egymás közötti megoszlásainak szükségességére. A harmadik generációba lépett egyetemek szerepük szerint az értékteremtést tekintik fő megvalósulási formájuknak. Módszerük az inter- és multidiszciplinaritás, valamint a modern tudomány. Képzéseik során olyan emberek tudásbővítésén fáradoznak, akik a későbbiekben tudósok, tudásmunkások és vállalkozók lehetnek.

Jellemező orientációjuk a globalitás, és ezáltal a központi nyelvük az angol. Szerveződési szinten egyetemi intézetek alakulnak ki, amelyeknek vezetősége egy professzionális menedzsment. Dr. Majó Zoltán azt is elmondta, hogy egy harmadik generációs egyetem finanszírozhatósága függ a közvetett fenntartóitól és a kapott állami illetve üzleti megrendelésektől. Az információs társadalomban egy harmadik generációs egyetemnek a tevékenységi köre három fő halmazra osztható, melyek halmazai átfedik és kiegészítik egymást. E halmazok a tudás átadása, a tudás megosztása és a tudás termelése köré összpontosulnak.

A Szegedi Tudományegyetemen az intézményi tudásmegosztás eszközrendszere az Elektronikus Tanulmányi Rendszer, amely lehetővé teszi a tartalom megosztását az intézményen belül és az intézmények között is. Ezt az ETR a CooSpace és a CooSpace extra biztosítja. Létrejöttek web2-es hallgatói weboldalak és hallgatói alkalmazások is. Dr. Majó Zoltán hozzátette, hogy mindezekből következik, hogy a mai egyetemeknek más kihívásokkal és célokkal kell szembenézniük, mint elődeiknek.

Forrás: http://www.etr.hu/hu/3805/Informacios_es_elektronikus_szolgaltatasok_egy_3._generacios_egyetemi_modellhez___Majo_Zoltan__SZTE.page