Mire kell figyelni egy használt autó vásárlásánál?

A használt autó vásárlás remek alternatíva, hiszen általában jóval kedvezőbb áron lehet hozzájutni olyan autóhoz, ami a saját igényeinket képes maximálisan kielégíteni. Bevált trükk olyan valakivel nézelődni, aki ért az autókhoz, de ha még nincs elképzelésünk, akkor kellemetlen ilyen szívességet kérni, előbb le kell szűkíteni a kört. Nézzük mi is az, amire egy használt autó vásárlásakor ügyelni kell.

A fényezés átvizsgálása érdekében olyan időpontot válassz, amikor még világos és jó idő van, hiszen a fényezés hibáit csak jó látási körülmények közt lehet észre venni. Nagyon fontos, hogy a fényezést nem csak a felületre merőlegesen, hanem oldal irányból is meg kell vizsgálni a használt autóknál.

Ezek után jöhet a karosszéria átvizsgálása. Az minden típusra jellemző, hogy az elem minden pontján az illesztési hézag egyenlő, illetve a jobb és bal oldali elemek illesztési hézagjának meg kell egyeznie. Ha az elemek sérülését feltételezed, akkor érdemes ennek jobban is utánanézni.

A lámpatestek vizsgálata is fontos lépés a használt autó esetében. A gyártó által beépített világítótesteken ugyanis minden estben megtalálható az autógyártó logója. Amennyiben ez az adott lámpán ez nem található meg, akkor könnyen koccanás vagy akár nagyobb baleset is szenvedhetett az általad kiszemelt autó.

Ha külsőleg minden rendben a használt autóval, akkor jöhet a motortér átvizsgálása. Fontos, hogy a motornál sehol se legyen olajfolyás. Ha a motor javításra szorul, akkor mindenképp mérd fel ennek költségét. A motor ellenőrzését kezd az olajnál. Leállított, üzem meleg autónál tudod hatékonya ellenőrizni az olajszintet, amennyiben ez alacsony, az sokat elárul az előző tulaj karbantartási szokásairól.

A motor után jöhet a futómű fékek átvizsgálása, ha használtan veszel autót. A fékbetétek állapotát szabad szemmel is láthatod, ám a féktárcsa állapotát a féktárcsa szélének megfogásával tudod ellenőrizni. A peremet megfogva azonnal érezhető a tárcsakopás, mely egy-két millimétertől nem lehet nagyobb.