Névadás az újszülött gyermeknek

Gyermekünk születésekor az egyik legfogósabb kérdés, hogy mi legyen születendő gyermekünk neve. Ilyenkor nem csak a szülőknek, hanem rokonoknak és barátoknak is meg van a maga javaslata. Mégis milyen szempontok alapján döntsünk, mit mérlegeljünk?

A névnap ünneplése Magyarországon hagyomány, más országokban ugyanakkor egyáltalán nem ünneplik. Az is lehet egy szempont, hogy a névnap ne legyen közel a születésnaphoz, bár az könnyebbséget jelenthet, hogy bizonyos nevekhez több névnap is tartozik. Ilyenkor általában a születésnapot követő alkalommal ünnepeljük a névnapot. Fontos szempont az is, hogy leendő gyermekünk neve ne legyen tucat név, ugyanakkor a nagyon különleges nevek is kerülendőek, hisz az iskolában könnyen gúnyolódás tárgyává válhat a gyermek. Figyeljünk arra is, hogy a vezetéknév és a keresztnév között harmonikus legyen a hangzás.

Vegyük figyelembe azt is, hogy a vezetéknév és a keresztnév milyen monogramot ad ki. Lehetőség van második keresztnév adására is, bár ez főleg régebben volt divat. Manapság már sokszor zavaró, hisz a második keresztnevet általában senki se használja, az okmányokban viszont szerepel és ez kellemetlenséget okozhat. Csak olyan nevet lehet adni, amely a Magyar Utónévkönyvben szerepel. Ettől eltérő nevet csak külön engedélyeztetési eljárás alapján lehet adni, a kérelmet az MTA Nyelvtudományi Intézete bírálja el, az utónevet pedig az anyakönyvvezető hagyja jóvá.