Zsuffa Ákos a felnőttképzésről!

Az állami bértámogatások egyik alapvető elvárása az, hogy biztosítva legyen a vállalkozások egyedi fejlesztési ideje. A kormány nem határozta meg, hogy ennek milyen formájúnak kell lennie, így a továbbképzés többféle lehetősége mérlegelhető. A lényeg az, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem mehet el dolgozni.

Zsuffa Ákos felnőttképzéssel kapcsolatos nyilatkozatának további részleteit is megismerheti a piacesprofit.hu weboldalon, ezért kattintson ide, ha önt is érdekelnék a felnőttképzés részletei. Az egyéni fejlesztési idő akkor fog hatályba lépni, ha egy alkalmazott csökkentett munkaideje meghaladja a változást megelőzően a szerződésben szereplő munkaidő felét, ebben az esetben az egyéni fejlesztési időről kell megállapodni, amely megfelel majd az elveszített munkaidő 30 százalékának. A munkaadóknak ezen időszak alatt fizetniük is kell alkalmazottjaikat. A május végén végzett felmérés során a Felnőttképzési Oktatók Szövetsége (FVSZ) arra a következtetésre jutott, hogy a bértámogatással összefüggésben olyan képzésekre kell gondolni, amelyek gyakorlati óráit nemcsak valós gyakorlati helyen töltenék el, hanem műhelyben, stúdióban vagy laboratóriumban is. Az elméleti órákat szinte mindig online, munkahelyi képzésen kívül lehetne megtartani.

Az esetek többségében az FVSZ tagintézményei az élő közvetítés (online stream) támogatását használják a képzések lebonyolításához, a feladatokat elektronikus úton oldják meg, és a résztvevőknek videótartalommal is segítenek a tanulásban. Az egyesületnek még nem állnak rendelkezésre adatok a képzések hatékonyságáról, de Zsuffa Ákos szerint már elmondható, hogy az ingyenes, nem támogatott képzések sok területen segítenek. Ezért fontos a jó minőségű digitális tananyag, a szakértői mentorálás és a megfelelő tanítás. A rendelkezésre álló virtuális lehetőségek szinte korlátlanok, ezeket megéri kihasználni. Többet tudhat meg erről a témáról a piacesprofit.hu weboldalon.